OFF grid sistemi za vikendice i splavove

OFF grid sistemi za vikendice i splavove

OFF grid sistemi za vikendice i splavove

 

Samostalni odvojeni solarni sistemi mogu biti instalirani na lokacijama gde snabdevanje električnom energijom nije dostupno iz elektrodistributivne mreže. Solarni paneli pogodni su kako za napajanje individualnih privatnih objekata kao što su vikendice, brodovi, kamp vozila, tako i za profesionalne aplikacije kao što su sistemi za napajanje vodom za piće i navodnjavanje, saobraćajni sistemi, aparati za naplatu parkinga, kontrolu saobraćaja, ulične solarne lampe, merni sistemi, telekomunikacioni sistemi. Solarni paneli proizvode električnu energiju iz energije sunčevog zračenja. Proizvedena struja može se koristiti preko dana ili akumulirati u baterije kako bi potrošači struju imali tokom noći, kada nema dnevne svetlosti. Proizvedena struja direktno se koristi za rad potrošača, dok kada je veća proizvodnja struje višak akumuliraju baterije. Akumuliranu električnu energiju možete koristiti tokom noći ili po oblačnom vremenu. Prilikom odabira baterije za solarne sisteme neophodno je obratiti pažnju na sledeće detalje:

  • Koji je tip baterija i da li proizvođač deklariše baterije za upotrebu u solarnim sistemima?
  • Koji je životni vek baterija, odnosno koliko ciklusa baterije imaju (uporediti karakteristike različitih baterija)?
  • Koji je kapacitet baterija? Kapacitet baterija se obično označava sa C20 (20 sati pražnjenja). Proizvođači takođe daju i podatke na C10 i C100. Tako npr. ako je kapacitet baterije 100Ah na C20, na C100 može da bude i 150Ah. Dakle, izuzetno je bitno proveriti kako prozvođač odnosno prodavac deklariše bateriju. Baterija na 12V u proseku je teška oko 0,3kg po Ah na C20. Ako je njena težina značajno manja, kapacitet je dat na C100.
  • Garancija na baterije.

Možete da birate između sistema gde se proizvedena struja koristi tokom vikenda ili sistema za svakodnevnu proizvodnju struje. Za energetski nezavisne kuće, nezavisno snabdevanje strujom, solarni paneli koriste se za objekte kao što su videndice, salaši, kuće, brvnare, kamperi ... Manji solarni setovi potpuno zadovoljavaju potrebe za potrošače energije kao što su osvetljenje, frižider, računar ili TV. Preporučujemo potrošače koje imaju A+ klasu energetske efikasnosti.

 

1000W

Fotonaponski off-grid sistem snage 1000W je dovoljan za jednovremeni rad više osnovnih potrošača. Ova snaga zadovoljava većinu električnih uređaja koji se stalno koriste u domaćinstvu. Ovaj fotonaponski sistem podržava i električne alate kao što je bušilica, pa čak i električne kosačice i trimere manje snage. Zbog svoje izlazne snage od 1000W, ovaj sistem poseduje veću ulaznu snagu i baterije većeg kapaciteta.
-Sinusni hibridni invertor 1000W (obezbeđuje mogućnost dodatnog dopunjavanja baterija preko drugih izvora energije, kao što su električna mreža, agregati, vetrogeneratori i dr.).
Veći kapacitet baterija obezbedjuje duzi rad invertora čak i u noćnom rezimu rada kada ne postoji punjenje baterija od strane fotonaponskih modula.

 

3000W

Fotonaponski sistem snage 3000W je namenjen za napajanje znatno većih potrošača do ukupne snage 3kW. Kod ovog sistema invertor poseduje mogućnost da snadbeva baterije električnom energijom iz nekog drugog izvora i pored fotonaponskih modula na primer povezivanjem na postojeću mrežu ili dodatni agregat. Iz ovog razloga broj fotonaponskih modula tj. njihova ukupna snaga ne mora biti adekvatno odredjena i moze se postepeno povećavati.
Ovaj sistem zadovoljava potrebe većih potrošača za električnom energijom kao što su bojler, manji šporet i drugi potrosaci do 3KW snage.

 

5000W

Fotonaponski sistem snage 5000W je off-grid sistem koji preporučujemo za prosečnu porodičnu kuću. Sve komponente ovog sistema su dimenzionisane tako da možete uključiti sve potrošače koji se koriste u domaćinstvu do ukupne snage 5kW. Kod ovog sistema invertor takođe poseduje mogućnost priključenja na postojeću mrežu, tako da sistem sam reguliše koji će se procenat struje odmah prosledjivati potrošačima, a koji će se skladištiti u baterijama.
Svaki od ovih fotonaponskih sistema može kasnije biti nadograđen, odnosno pojačan dodavanjem fotonaponskih modula i solarnih baterija

 

OFF grid sistemi za vikendice i splavove

 

O solarnim panelima

 

Većina solarnih panela koji su danas na tržištu za sisteme za proizvodnju solarne  energije mogu se svrstati u dve kategorije:

1. monokristalni solarni paneli

2. polikristalni solarni paneli

Prednosti monkristalnih solarnih panela su efikasnost i estetika, dok je mana visoka cenaMonokristalni solarni paneli najpopularniji su solarni paneli koji se danas koriste u krovnim solarnim postavkama. 

Monokristalnu ploču možete prepoznati po obliku silicijumskih pločica koje su oblikovane poput kvadrata sa odrezanim uglovima. Monokristalni solarni paneli obično imaju najveću efikasnost i kapacitet snage od svih vrsta solarnih panela i kreće se od  17% do 22%.

Prednost polikristalnih solarnih panela je niža cena dok su mane slabija efikasnost i estetika.

Polikristalni paneli, koji se ponekad nazivaju i multikristalni paneli, popularni su među vlasnicima kuća koji žele postaviti solarne panele, a pritom imaju ograničen budžet.  Ocene efikasnosti polikristalnih solarnih panela obično se kreću od 15% do 17%. Međutim, zahvaljujući novim tehnologijama, polikristalni paneli su po efikasnosti mnogo bliži monokristalnim solarnim panelima nego što su bili u prošlosti. 

Svi naši solarni paneli bilo da su monokristalni ili polikristalni su sa TIER 1 Bloomberg New Energy Finance liste, što Vam garantuje visok kvalitet svakog pojedinačnog proizvoda.