Solarni sistemi za punjenje električnih automobila

Solarni sistemi za punjenje električnih automobila

Solarni sistemi za punjenje električnih automobila

 

Prva stvar – koliko Vam je panela potrebno u kući da biste napunili bateriju električnog vozila.

Baš kao i statistika „L na 100 km“ za benzinske automobile - količina litara benzina koju će automobil u proseku iskoristiti za putovanje od 100 km - i električni automobili imaju sličnu statistiku: „kWh po km“.

Ovo varira od vozila do vozila, ali u proseku će većina električnih automobila dobiti oko 6 km dometa od 1kWh električne energije u svom paketu baterija.

Za vozača koji dnevno predje oko 50 km, električnom automobilu će trebati oko 8 kWh električne energije da bi napunio bateriju za dnevne potrebe.

1kW solarnog kapaciteta (oko 3 panela) proizvodiće u proseku dnevno tokom godine 4kWh električne energije - zimi manje, leti više.

To znači da će Vam trebati oko 2 kW solarnih panela kako biste nadoknadili punjenje električnog automobila koji se vozi ~ 50 km dnevno.

 

Punjenje električnog automobila solarnom energijom

Najjednostavniji način punjenja automobila solarnih panela je uključivanje automobila u kuću tokom dana kada sunce sija. Ako je količina proizvedene solarne električne energije jednaka ili veća od količine punjenja automobila, neće biti potrebna električna mreža.

Međutim, ako je količina proizvedene solarne energije manja od one koja je potrebna automobilu, mreža će se iskoristiti za nadoknađivanje nedostatka .

 

Gradim novi dom - da li mi je potrebno jednofazno ili trofazno napajanje?

Ako gradite novi dom razmislite o trofaznom napajanju. To će vam omogućiti ugradnju mnogo većeg solarnog sistema (preko 6kW) koji će moći pouzdano da snabdeva vaš dom budućnosti.

Što se tiče dimenzioniranja solarnog sistema za električno vozilo, postoji nekoliko stvari o kojima bi trebalo razmisliti:

  • Marka / model električnog vozila i njegove specifikacije
  • Prosečna pređena udaljenost i navike vozača, ljudi koji će automobil koristiti
  • Potrošnja energije vašeg domaćinstva i planirate li u budućnosti dodati kućno skladište baterije ili više električnih vozila.

 

Prosečnom vozaču u kući će trebati samo oko 2 kW solarne energije kako bi se nadoknadila dnevna potrošnja u vožnji.

Solarni paneli mogu se postavit na vaš kućni krov na već postojeću garažu ili se mogu izgraditi nezavisne nadstrešnice sa panelima koje će ujedno čuvati i vaš automobil od atmosferskih nepogoda.

 

Solarni sistemi za punjenje električnih automobila

 

O solarnim panelima

 

Većina solarnih panela koji su danas na tržištu za sisteme za proizvodnju solarne energije mogu se svrstati u dve kategorije:

1. monokristalni solarni paneli

2. polikristalni solarni paneli

Prednosti monkristalnih solarnih panela su efikasnost i estetika, dok je mana visoka cenaMonokristalni solarni paneli najpopularniji su solarni paneli koji se danas koriste u krovnim solarnim postavkama. 

Monokristalnu ploču možete prepoznati po obliku silicijumskih pločica koje su oblikovane poput kvadrata sa odrezanim uglovima. Monokristalni solarni paneli obično imaju najveću efikasnost i kapacitet snage od svih vrsta solarnih panela i kreće se od  17% do 22%.

Prednost polikristalnih solarnih panela je niža cena dok su mane slabija efikasnost i estetika.

Polikristalni paneli koji se ponekad nazivaju i multikristalni paneli popularni su među vlasnicima kuća koji žele postaviti solarne panele, a pritom imaju ograničen budžet.  Ocene efikasnosti polikristalnih solarnih panela obično se kreću od 15% do 17%. Međutim, zahvaljujući novim tehnologijama, polikristalni paneli su po efikasnosti mnogo bliži monokristalnim solarnim panelima nego što su bili u prošlosti. 

Svi naši solarni paneli bilo da su monokristalni ili polikristalni su sa TIER 1 Bloomberg New Energy Finance liste, što Vam garantuje visok kvalitet svakog pojedinačnog proizvoda.

 

Solarni punjenje električnih automobila

Solarni punjenje električnih automobila