Solarni sistemi za navodnjavanje

Solarni sistemi za navodnjavanje

Solarni sistemi za navodnjavanje

 

Sistemi za navodnjavanje su pre svega prisutni u poljoprivredi, gde ne postoji električna mreža, kada želimo da napravimo značajne uštede. Predstavljaju odlično ekološko rešenje i omogućavaju organsku prozvodnju. Solarni sistemi za navodnjavanje mogu koristiti podzemnu vodu kao i otvorene izvore vode poput potoka i reka.

Solarni pumpni sistem se sastoji od tri glavne komponente:

 1. Fotonaponski moduli (solarni paneli)
 2. Pumpa i motor za pumpanje vode
 3. Solarni pumpni kontroler sa pratećom opremom

Solarno navodnjavanje van mreže (OFF GRID) je idealno za poljoprivredne lokacije do kojjih nije stigla električna mreža. Istovremeno pruža ekonomsko i ekološko rešenje bez potrebe da se voda nužno akumulira u rezervoarima. Sistemi pumpaju vodu direktno u sisteme navodnjavanja sa vrlo precizno kontrolisanim parametrima. Sistemi sa akumulacijama se rade u slučaju niske izdašnosti bunara i kombinuju se sa površinskim solarnim pumpnim sistemima. Ovakvi sistemi ne poseduju baterije za akumulaciju električne energije, što znači da solarni paneli proizvode električnu energiju dok ima sunca i šalju je ka invertoru odakle se električna energija šalje direktno u pumpu za navodnjavanje.

Kod kultura koje zahtevaju navodnjavanje u određeno doba dana ili noći potrebno je ugraditi i baterijski sistem. Baterije u tom slučaju akumuliraju energiju za kasnije korišćenje odnosno po potrebi. 

Ovi solarni sistemi mogu da se koriste za navodnjavanje zemljišta i to do 50 ha, u zavisnosti od potrebne količine vode, odnosno kulture koja se navodnjava. Pored direktnog navodnjavanja kap po kap sistem se može koristiti i u sistemima sa rezervoarom. Pored navodnjavanja, sistem se može koristiti za opskrbljivanje pijaćom vodom, na ribnjacima za pretakanje vode, kao i na svim drugim mestima gde je potrebno obezbediti vodu. Zaštite sebe od promene cena energenata. Bez trošenja fizičkog rada ili goriva, voda se dovodi u rezervoar odnosno do kapaljki za navodnjavanje za sistem kap po kap. Za rad pumpe tokom dana u periodu od 5 do 8 sati dnevno nije potrebno koristiti dodatni izvor energije. Sa početnim ulaganjem uz korišćenje pogodnosti bespovratnih sredstava i kredita za navodnjavanje, zaboravite na buduće troškove. Zaštitite zaradu od promene cene energenata. Sisteme realno dimenzionišemo u skladu sa Vašim potrebama i uslovima na terenu.

Solarne pumpe se primenjuju za:

 • sistem za navodnjavanje gde su voćnjaci, rasadnici i plastenici
 • vodosnabdevanje pijaćom vodom
 • povećanje pritiska vode u cevovodu
 • punjenje ili pražnjenje cisterni i rezervoara
 • pranje ili polivanje
 • zalivanje bašte
 • snabdevanje vodom pojila za životinje
 • uštede vode.

Sa solarnim navodnjavanjem u periodu maj-septembar uštedite:

 • Sa 5kW solarnih panela mesečno uštedite 750kWh ili 225 litara dizela mesečno
 • Sa 8kW solarnih panela mesečno uštedite 1100kWh ili 330 litara dizela mesečno
 • a 10kW solarnih panela mesečno uštedite 1400kWh ili 425 litara dizela mesečno

 

Period isplativosti investiranja u solarni sistem za navodnjavanje:

Primer I:  Leska

 • 450 sadnica po hektaru
 • 3kg očišćenih lešnika x 450 =  1350kg x 8 evra = 10800 evra
 • Procenjena godišnja dobit usled navodnjavanja - oko 30% (3240 evra)

 

Primer II: Kajsija

 • 300 sadnica po hektaru
 • 40kg kajsija x 300 = 12000kg x 0,25 evra = 3000 evra
 • Procenjena godišnja dobit usled navodnjavanja - oko 30% (900 evra)

 

Solarni sistemi za navodnjavanje

 

O solarnim panelima

 

Većina solarnih panela koji su danas prisutni na tržištu za sisteme za proizvodnju solarne energije mogu se svrstati u dve kategorije:

1. monokristalni solarni paneli

2. polikristalni solarni paneli

Prednosti monkristalnih solarnih panela su efikasnost i estetika, dok je mana visoka cenaMonokristalni solarni paneli najpopularniji su solarni paneli koji se danas koriste u krovnim solarnim postavkama. 

Monokristalnu ploču možete prepoznati po obliku silicijumskih pločica oblikovanih poput kvadrata sa odrezanim uglovima. Monokristalni solarni paneli obično imaju najveću efikasnost i kapacitet snage od svih vrsta solarnih panela i kreće se od  17% do 22%.

Prednost polikristalnih solarnih panela je niža cena, dok su mane slabija efikasnost i estetika.

Polikristalni paneli, koji se ponekad nazivaju i multikristalni paneli, popularni su među vlasnicima kuća koji žele postaviti solarne panele, a pritom imaju ograničen budžet.  Ocene efikasnosti polikristalnih solarnih panela obično se kreću od 15% do 17%. Međutim, zahvaljujući novim tehnologijama, polikristalni paneli su po efikasnosti mnogo bliži monokristalnim solarnim panelima nego što su bili u prošlosti. 

Svi naši solarni paneli bilo da su monokristalni ili polikristalni su sa TIER 1 Bloomberg New Energy Finance liste, što Vam garantuje visok kvalitet svakog pojedinačnog proizvoda.